Herrlaget

Böter för publikfesten på Zinken


 

Hammarby Bandy har fått 25000 kr i böter för pyrotekniken den 9/3 mot Sandviken på Zinken. Trots att vi har gjort allt som står i vår makt delar Diciplinnämnden ut maximalt bötesbelopp. Enligt Bandyförbundets tävlingsbestämmelser ska böter inte utdelas om man har gjort allt man kan i förebyggande säkerhetsarbete och det har vi gjort.

 

Det finns två aspekter att se det hela på. Dels den säkerhetsaspekt som vi redovisar ovan dels bandyns överlevnad på lång sikt som sport. Många lag minskar idag sina publiksiffor och har svårt med ekonomin och då bör egentligen förbundet tacka för den PR denna kväll gav. Den största publikfesten på många år med 6500 på läktarna, ett bengaltifo som spelarna i Bandysverige tycker var det häftigaste de har sett och ett galet tryck på läktarna. Bättre än så blir det aldrig på en bandyarena i Sverige. Den publicitet detta gav på sociala medier får aldrig bandyn oavsett hur många mål Christoffer Edlund gör eller hur många VM-guld Sverige tar.

 

Vi kan också anta att ingen av DN:s ledamöter var på plats denna kväll och såg vilket säkerhetsarbete som bedrevs utan har helt dömt på hörsägen.  T.ex raden ”säkerhetspersonals närvaro vid den läktare där pyroteknik använts är bristfällig” är en ren skymt mot ordningsvakter och publikvärdar. Var skulle dom vara, framför läktaren där det smällde som värst eller kanske på läktartaket?

 

Hammarby Bandy kommer att överklaga domen, som ni ser nedan, till Riksidrottsnämnden.  

 

 

 

Anmälan:

I tävlingsmatch (SM – Slutspel) mellan Hammarby – Sandviken har, enligt anmälan,

supportrar tillhörande Hammarby använt pyroteknik. Från läktaren har använts bengaliska eldar, rökpjäser och fyrverkerier. Även utanför arenan har liknande pyroteknik förekommit.

Matchen blev försenad totalt 30 minuter varav 15 var för högt publiktryck och 15 för

omspolning av is p.g.a. nedsmutsning från pyroteknik.

Yttrande: Hammarby

Hammarby menar att man vidtagit erforderliga säkerhetsåtgärder genom att öka publikvärdar, ordningsvakter och entrépersonal. Man har haft dialog med polis och supporterpolis kring arrangemanget. Man har haft selektiv visitering, d.v.s. visitering av kända risksupportrar, väskor etc. Hammarby menar att man gjort allt man kunnat för att förhindra pyroteknikanvändning och tar inget ansvar för vad som hänt utanför arenan.

DN:s beslut Nr. 17112

Hammarby: DN beslutar enligt 5 kap. 4 § i Svenska Bandyförbundets

tävlingsbestämmelser, att ålägga Hammarby med en straffavgift om tjugofemtusen (25 000) kronor. Arrangören har ett ansvar för att pyroteknik inte förekommer i samband med match,föreningar har dessutom ansvar för sina egna supportrar. Säkerhetsarbetet vid detta arrangemang, även om Hammarby förbättrat sitt säkerhetsarbete, bedöms inte vara tillräckligt. Med anledning av att Hammarby under föregående säsonger förekommit i liknande ärenden, att matchen försenas samt att pyrotekniken som används är väldigt omfattande (fyrverkerier från läktaren och stor mängd annan pyroteknik) bestäms straffavgiftens nivå till 25 000 kronor, upprepade förseelser är försvårande. DN har tagit del av bilder och video från händelsen och bedömer att säkerhetspersonals närvaro vid den läktare där pyroteknik använts är bristfällig. DN uppmanar Hammarby att arbeta kontinuerligt med säkerhetsansvarig Anders Gidrup.

 

Straffavgiften kommer att begäras in av förbundet genom faktura.

Klagande har att senast inom två (2) veckor från den dag beslutet meddelats, inkomma med klagoskrift till Riksidrottsnämnden.

 

 

Disciplinnämnden

 

 

Hammarby Bandy


5 kommentarer till Böter för publikfesten på Zinken

 1. ELLOR skriver:

  Bedrövligt !
  Skall bandyn överleva måste det få vara roligt vid arrangemangen, och definitivt skall inte arrangerande förening få böta för att det görs trevliga publikinslag.

 2. golfaren skriver:

  Typisk agerande av ”pampar”, helt utan feeling och känsla för hur entusiastisk publik kan agera vid en toppmatch. Avsett ”pamparna” tillsätt folk med vett, takt och ton.

 3. RO skriver:

  Ska bandy leva ska man inte beöva vara rädd att få en bengal i hövvet.

 4. Rolfacke skriver:

  Det verkar som förbundet behöver pengarna!,
  Man har allltid undrat vart pengarna tar vägen.
  Tar från dom fattiga och ger till de….?
  Acke

 5. Olle Olsson skriver:

  Tack bandyförbundet för en riktig skamlig käftsmäll och rent ut sagd
  oförskämdhet mot oss som arbetar med publikservice och säkerhet vid
  Hammarby Bandys matcher. Er egen självupptagna beskäftighet överskuggas
  enbart av er fullständiga frånvaro i den aktuella situationen. Vi såg
  ingen av er som dömt ut och förnedrat oss genom er dom på plats i
  anslutning till tifot.
  / Olle Olsson

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se