Föreningen

Brittiska prinsparet gavs en bandylektion av Hammarby


Hammarby Bandy hade storfrämmande från det brittiska hovet på tisdagsförmiddagen. Samtidigt som fem av herrlagets spelare är i ryska Chabarovsk och kämpar för kung, ”tsar” och fosterland mötte resten av truppen samt flick- och pojkspelare upp det brittiska prinsparet i Vasaparken.

 

Foto: Romus Ramström
 

Hertigen och hertiginnan av Cambridge, prins William och Kate, inledde sitt besök i Sverige med att få en bandylektion i den högre skolan. Och de såg ut att trivas i ett för dagen vintrigt Stockholm. Samtidigt var det ett perfekt tillfälle för både Hammarby och Svenska Bandyförbundet att få visa upp sina verksamheter.

 

-Självklart betyder det jättemycket för bandysporten att vi får det här utrymmet. Enormt mycket media är här idag, och vi hade intervjuer med TV4 och SVT tidigt i morse. Det blir ju uppmärksammat, och det är bara positivt för oss att visa upp vår eleganta idrott, säger Hammarbys skridskovirtuos Robin Sundin som var med och välkomnade paret.

 

Den ”moderna” bandyn började faktiskt ta form i Storbritannien på 1700-talet. Men föregångslandet har ju som bekant inte varit så framträdande under det senaste århundradet. 2010 valdes dock britterna in i det Internationella bandyförbundet, och så sent som ifjol bildades Gillingham Bandy Club som den första nutida engelska bandyklubben. Förhoppningsvis ger detta besök lite ringar på vattnet, så att sporten växer ytterligare internationellt.

 

Trots de brittiska anorna var bandy ett nytt begrepp för tronarvingen.
-Jag kände inte till bandy, däremot ishockey. Det här verkar vara snabbare, det ser ut som om det går fortare än ishockey, konstaterade prinsen.
-Du hade en bra teknik, flikade Kate in som beröm till sin man.
-Du är väldigt snäll, kontrade William.

 

Kate och William gav ett avspänt intryck, trots säkerhetspådraget. De tog sig ordentligt med tid, och bjöds på en uppvisning i både kombinationsspel, hörnskytte och straffslag av ett Bajen som var förstärkt med de tidigare hammarbyspelarna och färska världsmästarna Linda Odén, Linnea Larsson och Anna Widing, samt av Tellus Martin Deacon. Sedan var det dags för gästerna att själva prova på att skjuta straffar. De behöll dock skorna på, och laddade för fullt från den röda mattan. Med klart godkänt resultat (se video). Kate ”skyllde” dock ett par missar på sin mage, då hon väntar parets tredje barn.

-Det var tufft, speciellt när min bebis skumpade och var i vägen. Jag ger er lite ursäkter nu, förklarade Kate med glimten i ögat.

 

-De verkade genuint intresserade av bandy, och det blev ett oerhört lyckat arrangemang. Det var väldigt trevligt, och det var roligt för både våra små och stora spelare att få den här uppmärksamheten, säger Hammarby Bandys klubbchef Anders Hagbo.

 

Utöver herrlaget var Bajen representerat av P05-P09 samt av de yngre flickorna (4-13 år), så det var en skön blandning åldersmässigt på isen. Knattarna bjöds på varm choklad efter sitt ispass, samtidigt som de svarade på frågor från de vetgiriga kungligheterna. Avslutningsvis fick Anders Hagbo och A-lagstränaren Misja Pasjkin det hedrande uppdraget att dela ut passande gåvor till den brittiske tronföljaren och hans fru.

 

-De fick en matchtröja samt en hammarbyfärgad babyoverall. Det var ett härligt minne för livet, och de önskade oss lycka till framöver och hoppades att vi ska gå hela vägen. Och självklart vill vi inte göra de besvikna, avslutar Misja Pasjkin med ett leende.

 

/Robert Tennisberg

 


 

 

 

 


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se