Classes krönika: Hammarby spöade Sirius - till ingen nytta - Hammarby Bandy

Classes Krönika

Classes krönika: Hammarby spöade Sirius – till ingen nytta


Hammarby mot Sirius är det närmaste man kan komma en derbymatch i dagens elitserie. Om man tar på sig stockholmsglasögonen. De två giganterna i bandy-Sverige har hittills mötts 43 gånger i högsta serien, kval- eller i slutspel. Och statistiken är jämn. Hammarby har 20 vinster, Sirius 15, medan åtta matcher slutat oavgjorda. Målskillnaden är 196-153 i Hammarbys favör. Hammarbys största seger är 11-2, då handlade det om seriepremiären 2001. Jonas Claesson svarade den gången för tre mål. Annandag jul 1978 vann Sirius med 7-0 på Söderstadion. Det är Uppsalalagets största seger.

 

Så kunde det gå till förr i tiden

Nu blir vi nostalgiska och blickar tillbaka dryga 80 år i tiden. En bandysaga? Nej, inte alls! Så här var det:
Vintern 1934 vann Hammarby division II stockholmsserien, medan Sirius segrade i den nordöstra gruppen. De båda lagen skulle sen mötas i kvalet till allsvenskan. Hammarby segrade med 5-2 i den första matchen, som spelades i Uppsala. Veckan därpå, den 25 februari, var det returmatch på Hammarby IP. 784 åskådare var på plats och de hade pröjsat en krona var i entréavgift.

 

Men isen på Hammarby hade tagit skada av långvarigt tövädret. Skulle det gå att genomföra matchen? De båda lagledarna rådslog före matchen med domaren Erik ”Hyttan” Karlsson från Västerås.

 

”När vi spelat en kvart bestämmer jag mig för om matchen skall gälla kvalet eller om det bara blir en vänskapsmatch”, förklarade ”Hyttan”. Sen blåste han till spel.

 

 

Hyttan var obeveklig

Men inte f–n gav ”Hyttan” något besked efter den utlovade kvarten. Lagen spelade vidare på den dåliga isen, spelare och publik visste inte om det var kval eller vänskap. Det stod 0–0 i paus. Då kom ”Hyttans” besked:

 

”Det är en vänskapsmatch. Isen kommer inte att hålla i andra halvlek”.

 

”Hyttans” beslut var utan pardon. Det blev i alla fall spel i andra halvlek. Hammarby vann med 2–0 sedan Sigge Öberg och Stickan Andersson gjort målen. Till föga glädje. (Matchen är inte inräknad i statisiken).

 

Omspelet bestämdes till söndagen den 4 mars på Hammarby IP. Men vid inspektionen på morgonen underkände bandyförbundets representant isen. Matchen fick i all hast flyttas till sjön Trekanten, som kunde visa upp en perfekt kärnis. Om än lite knagglig.

 

Nu godkände Hyttan isen

200 åskådare följde med lagen ut och de fick se Hammarby vinna med 4–3. Alla målen gjorda före paus. ”Hyttan” Karlsson var återigen domare och nu hade han ingenting att invända mot isen.

 

”Rubbe” Carlsson, Stickan Andersson, Sigge Öberg och ”Ragge” Johansson, alla fyra även framstående hockeyspelare, svarade för Hammarbys mål. Hammarby var därmed i allsvenskan efter ett mycket strapatsrikt kval.

 

/Claes-G Bengtsson


Copyright © 2017 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se