Classes Krönika

En historisk återblick: Hammarbys första SM-final


Hammarby spelar sin nionde SM-final i bandy på söndag. Sandviken svarar för motståndet, inomhus, i Friends Arena i Solna. Hammarby spelade sin första SM-final för 56 år sedan. Då hade det onekligen behövts ett tak över arenan, men på den tiden var inomhusspel i bandy en utopi. Så här gick det till då:

 

”Den 51:a SM-finalen, mellan Hammarby IF och Örebro SK, skall spelas på Stockholms Stadion söndagen den 17 februari”, meddelade Svenska Bandyförbundet i mitten av februari anno 1957.

 

Det var ett vågspel. Det här året var det en typisk stockholmsvinter med regn och blötsnö. Nu behövdes det en rejäl gnutta flax för att klara finalen.

 

Som så många gånger förr kom hjälpen i form av en liten köldknäpp precis i rättan tid. Natten till matchdagen frös det på. Personalen på Stadion jobbade nonstop och spolade upp ett riktigt fint istäcke. Men – tydligen skulle det jävlas med den finalen. På söndagsmorgonen började snön vräka ner över Stockholm. Och framför allt över Stadion. Nu fick personalen plocka fram snöplogarna i stället.

 

När domarparet Bengt Andrén, Linköping och Bertil Andersson, Sparreholm (finalpremiär för tvådomarsystemet) blåste till spel kl. 14.00 var i alla fall isen spelbar. Det här var Örebros femte final, Hammarbys första. Samtliga örebroare ställde dagen till ära upp i svarta kepsar, utom centern Ove Eidhagen. Han körde med ”störthjälm”. Södergrabbarna körde med gröna toppluvor utom Åke ”Plutten” Andersson som också hade ”störthjälm”. Högerhalven Leif Ellström föredrog att spela barhuvad. ”Plutten” vann slantsinglingen och valde sida. Örebros Ove Eidhagen gjorde avslag och snön fortsatte att vräka ner. 25 937 åskådare var på plats enligt den officiella redovisningen. Men säkerligen var ett par tusen till inne på Stadion. Många plankade in med hjälp av de höga snövallarna runt arenan.

 

Alla mål på 4 minuter

 

Stämningen var det inget fel på trots det miserabla vädret. Hejarklacksledare var revyartisten och hammarbyiten Sven-Arne ”Bagarn” Henning, allsvensk fotbollspelare i Hammarby 1939-40. ”Bagarn” var en mästare i att få igång publiken med sitt sköna ”södertugg” genom trattmegafonen.

 

På plats fanns också Hammarbylegenden ”Svenne Berka” Bergqvist. Han hade 1955 skadats svårt i en bilolycka, men kunde nu följa matchen på bår från Kungliga läktaren.

 

Matchen fick en mycket sensationell upptakt. Redan efter fyra minuter stod det 2–1 till Örebro, som också blev slutresultatet. Sen handlade det bara om snöskottning.

 

Så här gick målen till:

 

2:a minuten: Örebros Olle Sääw får en fin passning från Gösta ”Stockis” Kihlgård, rundar en Hammarbyförsvarare och skjuter från nära håll in 1–0 bakom en chanslös Yngve ”Yppe” Palmqvist i Hammarbymålet.

 

3:e minuten: Olle Sääw dribblar sig igenom och skjuter 2–0.

 

4:e minuten: Efter frislag av Rolf ”Mackan” Pettersson klipper Leffe Fredblad från nära håll in reduceringen, 2–1.

 

Sen var det ”slutmålat” även om det inte saknades chanser. Olle Sääw hade tre rejäla målchanser före paus, men de klarades upp av Hammarbyförsvaret. Med hjälp av snön.

 

Pausen förlängdes för att vaktmästarna skulle hinna få bort all snön från isen. Dessutom delades Dagbladsguldet ut till femkamparen Lasse Hall, som vann OS-guld i Melbourne hösten 1956. Men efter bara ett par minuters spel av andra halvlek var planen full av snö igen. Spelarna fick mest ägna sig åt ”snöskotning”.

 

Strax före full tid sköt Leffe Fredblad ett snärtigt skott. Men Gunnar Ring i Örebromålet räddade skottet med hjälp av armbågen.

 

”Där rök 250 000 kronor”, suckade bandyförbundets kassör Lage Gadde, som hade hoppats på omspel. Och ett nytt fullsatt Stadion.

 

Sen kom slutsignalen som en befrielse i snöyran. Örebro var mästare för andra gången.

 

Flygfärd med förhinder

 

Efter matchen fick ”Plutten”, ”Mackan” och Leffe Fredblad brått. För dem väntade ödesmatch med Hammarbys hockeylag borta mot Brynäs. En helikopter hade anskaffats för snabb transport från Stadion till Gävle. Men i snöstormen fick helikoptern startförbud.

 

”Plutten”, ”Mackan” och Leffe fick gå på bankett på restaurang Gillet i stället.

 

Och där höll de på att sätta käket i halsen. Mitt under måltiden fick de veta att Brynäs vunnit över Hammarby med 5–3. Därmed trillade Hammarby ur hockeyallsvenskan för första gången i historien!

 

”Finalen var ingen höjdarmatch”, minns Leffe Fredblad. ”Det var ett fruktansvärt snöoväder och mesostis. Jag vet heller inte hur seriöst det var med helikopterfärden till Gävle. Visst hade jag ställt upp om den blivit av, men frågan är vilken nytta jag gjort i hockeyrinken? Jag gav allt på Stadions tunga is”.

 

Före finalmatchen var det som vanligt presentutdelning på Stadionisen. Örebroarna överlämnade kexkartonger, ostpaket, hårt bröd och skor till södergrabbarna.

 

Hammarbys ”Acke” Ericsson minns:

 

”Vi lämnade över limpor som såg ut som bandyklubbor och små träskulpturer till örebroarna.”

 

”Acke” fick inte mycket glädje av kexen.

 

”Det var bara smulor kvar i kartongen när jag kom hem”.

 

Symboliskt denna ödessöndag för Hammarby!

 

Så här såg Hammarbys första, klassiska finallag ut: Yngve ”Yppe” Palmqvist – Sven-Åke Blom, Lennart Fernström – Leif Ellström, Åke ”Plutten” Andersson, Rolf ”Mackan” Pettersson – Jens Lindblom, Axel ”Acke” Ericsson, Leif Fredblad, Bosse Edh, Gustav ”Gutte” Wetter.

 

 

/Claes-G Bengtsson


2 kommentarer till En historisk återblick: Hammarbys första SM-final

  1. Clarense skriver:

    Häftig artickel med mycket nostalgi. Kul att läsa. Tack!

  2. Ulla Nordlöf Kendrick skriver:

    Roligt att läsa gamla minnen då jag var där o såg matchen.kände yppe P ganska väl. Han arbetade för min far ulla Nordlöf

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se