Föreningen

Fredblad först in i Hall of Fame


Leif ”Leffe” Fredblad är den förste personen att väljas in i nyinstiftade Hammarby Bandy Hall of Fame, och blir även hedersmedlem i klubben.

 

-Det här är ju fantastiskt. Det tackar man ju för. Förste man. Tack! Jag vart glad över det.

 

 

”Leffe”, nu får du skryta lite. Vad är det som gör, tror du, att vi väljer in dig?

-Jag har ju spelat så många år. Jag tror att det är därför jag får det här. Lång och trogen tjänst.

 

Leif Fredblad, som fyllde 82 år i somras, mottog sitt diplom och hedersmedlemskap till Zinkenpublikens jubel i samband med elitseriematchen Hammarby-Västerås på fredagskvällen.

 

Invalskommitténs motivering lyder:
”En bollvirtuos, framspelare och skarpskytt i ett. Klubbens förste SM-finalmålskytt, och en stor bandyambassadör och trotjänare i både Hammarby och landslaget. En av Bajens absolut största profiler genom tiderna.”

 

Fredblad, som spelade hela 19 säsonger – från 1954 till 1973, varav 14 raka i Allsvenskan 1955 till 1969 – i Hammarby, gjorde 221 mål på 203 matcher. Han var den klarast lysande stjärnan i Bajen under nästan två decennier, och ledde bland annat klubben till sin första SM-final 1957 (1-2 mot Örebro SK i snöyra på Stockholms Stadion).

 

-Det var säkert tio grader varmt, och stora snöflingor, och det gick ju inte att åka. Det fanns nästan ingen is, det var bara snö. Det var ospelbart. Men det var ett bra lag vi hade. ”Yppe” Palmqvist stod i mål, han var landslagsmålvakt. En som var bra också i bandy var ”Mackan” Pettersson (mer känd som ishockeyspelare, red. anm.). Han gjorde B-landskamper då och då. Och Jens ”Lill-Lotta” Lindblom var med, och ”Acke” Eriksson, ”Gutte” Wetter och Sven-Åke Blom. Det är de jag kommer ihåg nu. Det var väldigt mycket stockholmskillar.

 

Många spelare passerade revy under Fredblads år i Hammarby. Och på frågan om vad han är mest stolt över är det inte något på planen som sticker ut.

 

-Det är väl kamratskapen som är Hammarby. Hammarby tycker jag är bra. Det är ingen som är arg på Hammarby. AIK hatar de ju, en del.

 

Leif Fredblads framgångsrika centerspel gjorde honom även till mångårig landslagsman. Han spelade 30 landskamper (16 mål), och var den ende svensk att delta i tidernas fem första VM-turneringar. Det blev silver 1961 och brons 1957, 1963, 1965 och 1967. Den senare turneringen kunde/borde ha resulterat i ett svenskt guld, då ”Leffe” och Sverige rånades på en straff i den avgörande matchen mot Sovjet, sedan en sovjetisk utespelare med handen stoppat en boll på mållinjen.

 

-Finska domare kan ju döma hursomhelst. Vi fick frislag, istället för en straff som jag skulle lägga.

Gustavsbergs-fostrade Fredblad bor fortfarande kvar på Värmdö, i ett sjönära hus vid Torsbyfjärden. Han var i många år efter karriären en trogen besökare på Zinkensdamms IP. Tyvärr har han haft svårt att gå de senaste åren, och är i behov av hjälp i hemmet och med transporter.

 

-Jag mår bra. Jag har inte ont någonstans, men jag kan inte gå. Jag fick det här efter att jag haft bältros. Sen kunde jag inte gå, jag har ingen kraft (i benen, red. anm.), men jag kan aldrig gnälla när jag inte har ont.

 

”Leffe” har massvis med historier. En hel del av dem berättade han i samband med en fikastund, med kaffe serverat i gustavsbergsporslinet ”Blå blom”, häromdagen. Detta samtal har spelats in, och kommer att publiceras vid ett senare tillfälle.

 

Detta är en historisk händelse, då Leif Fredblad blir förste medlem någonsin i Hammarby Bandy Hall of Fame. Men han har faktiskt valts in i ett liknande sammanhang tidigare i år, då han i våras blev invald som den 38:e medlemmen i Svensk Bandys Hall of Fame.  

 

Klicka på länken nedan för att läsa deras presentation av Leif Fredblad, signerad Claes-G Bengtsson.

 

http://www.svenskbandy.se/BANDY-INFO/FORBUNDET/Historikochstatistik/halloffame2/InvaldaiHallofFame/38.LeifFredblad/

 

Robert Tennisberg, ledamot i invalskommittén för HBHoF tillsammans med Lasse Sandlin och Claes-G Bengtsson.

 


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se