Herrlaget

Hammarby Bandy gör en nysatsning på sin juniorverksamhet


 

                                               

Genom en storsatsning i form av ett nytt koncept ska juniorverksamheten i Stockholm få en kvalitetshöjning. I denna satsning har bland annat en ny verksamhetsansvarig rekryterats.

 

Hammarby Bandy har beslutat att göra en fokuserad satsning på juniorsidan. Genom en storsatsning i form av ett nytt koncept under ledning av en ny verksamhetsansvarig så är målet tydligt. Inom tre säsonger ska den bästa bandyutbildningen på juniorsidan finnas i Stockholm.

 

Konceptet bygger på ett ökat fokus på utbildning och utveckling, vilka också blir ledorden i verksamheten. Genom att säkerställa en bandy- och socialutbildning av hög kvalité så ska det borga för en naturlig positiv utveckling hos alla spelare i verksamheten. Vi ser att nystarten av bandygymnasiet i Stockholm och färdigställandet av Stockholms bandyhall är viktiga pusselbitar som stödjer denna satsning.

 

Ny verksamhetsansvarig för juniorelit i Hammarby Bandy blir Kristian Marosi, som återvänder till Hammarby efter en säsong i UNIK. Kristian har utbildat sig via Svenska Bandyförbundet och tog examen i den Högre tränarutbildningen i december 2017. Förutom uppdraget som verksamhetsansvarig för juniorelit så kommer han även vara huvudtränare för säsongens U20-lag som kommer att spela i Juniorelitserien kommande säsong. Utöver detta så kommer det finnas ett P18-lag i föreningen som kommer att spela i Pojkelitserien under ledning av Magnus Edin.

 

– Det ska bli kul att få jobba med ungdomar igen. Det finns få saker som är så härligt som att se unga människor utvecklas och bli bättre, säger Kristian.

 

Under ledning av den nya verksamhetsansvarige så har det nya konceptet jobbats fram under våren. En av punkterna som det har jobbats med, och jobbas fortfarande med, är att säkerställa att spelarna får chansen till vettiga träningsförutsättningar.

 

– Pratar vi elitverksamhet så är det omöjligt att få ihop livet om man ska träna på dom sena tiderna inne på Zinken. Vi har, tack vare ett gediget och bra jobb från Idrottsförvaltningen, fått förutsättningar som är värdiga en elitverksamhet, säger Kristian.

 

 

Utbildning och utveckling är det som kommer att dominera verksamheten den närmaste tiden. Synen är att en juniorelitverksamhet inte handlar om att vinna titlar till varje pris, utan att utbildningen sker med en hög kvalité. Spelarna som vill satsa på sin idrott ska få förutsättningarna att göra det, så även i bandyn i Stockholm. Därför kommer verksamheten att höjas genom att extern kunskap och kompetens kopplas in i verksamheten.

 

– För att spelarna ska få bästa möjliga förutsättningarna att utvecklas så kommer vi utöka kunskaps- och kompetensnivån på ledarsidan. Bland annat så kommer vi ha tillgång till konsultation i fysträningen men vi kommer också att ta in rena tekniktränare, exempelvis skridskotränare, målvaktstränare och klubbtekniktränare. Detta för att vi ska kunna ge så många som möjligt så många verktyg som möjligt, säger Kristian Marosi.

 

Förutom satsningen på utbildning i form av rent idrottsspecifika delar så kommer Hammarby Bandy också ta sitt ansvar och utbilda goda medborgare samt att utbilda spelarna i vardagliga ämnen. Bland annat kommer spelarna få utbilda sig i hur privatekonomi fungerar, att laga enkla måltider och så vidare. Även om Hammarby Bandy ska ta ansvar för en spelarutveckling så ser klubben ett lika stort värde i att utbilda människor och medborgare, något som klubben vill jobba hårt med.

 

Senaste säsongerna har spelarantalet på de äldsta juniorerna varit låg. Dels har många spelare tidigt i sina karriärer valt att flytta från Stockholm för att exempelvis studera på bandygymnasium, men också för att verksamheten i Stockholm inte har hållit en tillräckligt hög kvalité som har attraherat spelare som har blivit kvar eller som vill vara kvar.

 

Till denna säsong så kommer U20-laget att vara i samverkan med andra Stockholmsklubbar i form samarbeten. Då många av klubbarna har kompetenta spelare i rätt ålder så kommer samarbeten att göras för att spelare ska kunna spela U20 i Hammarby Bandy men också seniorbandy i sina moderföreningar. Utöver detta så kommer fler samarbeten att ske så att ännu fler juniorspelare får chansen att spela seniorbandy.

 

– Det är otroligt viktigt att vi i Stockholm jobbar tillsammans för varje enskild individs bästa, och det känns bra att vi har kommit en lång bit på vägen under våren med klubbarna. Jag vill rikta ett stort tack till GT/76, Gustavsberg, Helenelund och SBBK för deras goda samarbetsvilja, säger Kristian.

 

Att satsningen handlar om hela Stockholm är inget tvivel. I den 17-mannatrupp som finns i U20 i dagsläget så är alla ungdomsklubbar i Stockholm representerade. Spelarna har GT/76, Gustavsberg, Hammarby, Helenelund, Huddinge och SBBK som moderklubbar.

 

 

Målet med verksamheten är att spelarna ska få en bra och gedigen utbildning, för att sedan slussas vidare till seniorbandyn efter att ha varit juniorverksamheten. Alla kan inte bli spelare för Elitserien, men det är lika viktigt att få fram spelare till Allsvenskan och division 1, och målet är att inom tre år så ska uppfattningen vara att från Hammarby Bandys juniorverksamhet kommer det välutbildade spelare. En del i detta är att varje enskild spelare kommer få en helt individuellt anpassad utbildningsplan utifrån spelarens behov, förväntningar, mål och förutsättningar.

 

Förutom ett lag i Juniorelitserien så kommer Hammarby att för första gången på ett par säsonger att spela med U18-laget i Pojkelitserien. Detta är en del i den naturliga satsning som görs för att minska gapet till U20-nivå.

 

– Vi gör detta som en del i utbildningen av Hammarbys egna spelare i den åldern. Vi har gjort den sportsliga bedömningen att laget kan spela i den serien, samtidigt som spelarna själva har uttryckt en önskan att få spela där och mäta sig med dom bästa i den åldern, och jag hoppas att övriga klubbar kan ge oss den respekten att vi själva kan få göra den bedömningen utan att det påverkar våra relationer på ett negativt sätt, säger Kristian Marosi.

 

Det är onekligen så att Hammarby Bandy spänner bågen ordentligt. Inom tre år ska det lyckas, och starten sker redan till kommande säsong. Hammarby Bandy är övertygade om att denna satsning kommer att bära frukt och att fler spelare kommer att välja att bedriva sin bandy i Stockholm.

 

Men först väntar en säsong med många nya spännande saker. Bland annat ett gemensamt träningsläger i Sandviken, försäsongsturneringar för båda lagen, seriespel med många häftiga matcher, ny hemmaplan, mycket kompetens och kunskap som hämtas in utifrån, utbildning i massor och ett gemensamt uppstartsläger på annan ort. Detta kräver naturligtvis resurser, både materiellt, ekonomiskt och personalmässigt. Satsningen styrs mycket av detta, och ju mer vi lyckas få in desto mer kan klubben investera i våra ungdomar. Vi tar därför tacksamt emot alla bidrag, stöd och hjälp till denna verksamhet.

 

För frågor kontakta verksamhetsansvarig Kristian Marosi, 073-544 77 05 eller ansvarig i styrelsen för Hammarby Bandy IF, Per Dalin, 070-109 44 74

Samtliga bilder i texten är tagna av Hammarby Bandys hovfotograf Romus Ramström.


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se