Damlaget

Hammarby Dam om säsongen


I veckan hade Hammarby Dam sin utvärdering av säsongen. Det var bra uppslutning på utvärderingen och man diskuterade målsättningen, ambitionsnivån, träningen och spelet under säsongen. Damlaget nådde precis som herrarna kvartsfinal. Efter utvärderingen fick Hemsidan en intervju med tränaren, Åke Lantz.

 

Till den här säsongen hade Bandyförbundet återgått till ett rakt seriesystem, där Hammarby spelade i elitserien. Hur fungerade seriesystemet, Åke?

-Det var alldeles för få matcher i serien. Tolv stycken, det borde vara det dubbla. Förbundskaptenerna tycker det också och har framfört det till förbundet. Det ska vara vardag att spela bandy. Visst, det blir lite högre kostnader. Men AIK, Kareby och Västerås har bra ekonomi, och Hammarby också. Söråker väljer gärna att spela ett par bortamatcher samma helg, för att spara på resorna.

 

-Det blev bara sju lag i elitserien eftersom Skirö drog sig ur. Till nästa säsong går Skirö upp. Grycksbo får chansen men vill nog inte gå upp, och då kan Nässjö stanna kvar. Det blir ett lag mer i serien nästa år, och två matcher till.

 

-AIK och Kareby ligger lite före, men det är ganska jämt mellan de andra lagen i elitserien.

 

Vad tycker du om den gångna säsongen?

-Jag tycker överlag att man måste bli bättre på klubba och boll. Spelarna vågar mycket mer på träning. Det finns många ungdomar, Olivia Dahlsten och Maija Virkki är enorma talanger.

 

Vad tyckte laget om säsongen?

-Vi hade en utvärdering i tisdags. Det var ganska många spelare som var med, cirka 14 stycken. Laget nådde kvartsfinal, men målsättningen för säsongen var semifinal. Kanske var det en för hög målsättning. Men vi såg att några lag hade blivit bra mycket bättre, som Västerås.

 

-Det var inte någon bra SM-final heller. Det finns för mycket brister i dambandyn.  Kareby kan spela bra, men AIK är bra på att ha sönder motståndarens spel.

 

-Vi tycke att det varit både upp och ner , ömsom vin och ömsom vatten. Och det är viktigt att alla spelare har samma ambitionsnivå.

 

Vad tyckte laget om träningen?

-Laget efterlyste mer teknikträning. Fysträningen kan man köra själva men det blir effektivare att träna trappor, hopp, intervall i grupp.

 

-Det är viktigt att inte glömma bort klubba och boll. När grunden finns där kan man jobba mer med spelidén. I de bästa stunderna har spelet varit bra, men det har varit lätt att ge upp när man släppt in några mål. Träningen har fungerat bra, då går det mycket lättare, men i matcher har nervositeten kommit in. Kanske ska man göra träningen mer matchlikande. Och man borde spela mycket mer matcher.

 

-Vädermässigt var det en riktigt dålig vinter med bedrövlig is, då kan man inte göra något bra på planen. Vi hade bara ett fåtal riktigt bra träningar innan mars. Men träningstiderna har varit ok.

 

Hur ser framtiden ut?

-Vi kör eftersäsong, träning på is ett par gånger i veckan och ska träna med pojklag. Nästa helg har vi avslutningsfest. Kanske blir det några som slutar, några står och väger. Så några nya spelare behövs till nästa säsong.

 

-Ledningen ska ta kontakt med damlaget och diskutera framtiden.

 

Hur är det för din egen del, är du kvar som tränare nästa säsong?

-Mitt kontrakt har gått ut. Efter säsongen känner man sig trött, men i augusti kommer suget igen. Sedan är det upp till föreningen att besluta om trupp och ledning för nästa säsong. Det är viktigt att den visar vad den vill med dambandyn. Man borde ta tag i den som Västerås har gjort.

 

/Sten Haase


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se