Redaktionellt

Hammarby P16 i SM-final mot Nässjö


Hammarby P16 möter Nässjö IF i SM-final på söndag klockan 14. Det var länge sedan Hammarby och Stockholmsbandyn hade ett ungdomslag i SM-final. Flera i Hammarbys lag har spelat tillsammans sedan bandyskolan, i nio år. Och huvudtränaren, Fredrik Lindberg, har följt laget hela tiden. Hjälptränarna Magnus Edin och Mikael Forslund har kommit till lite senare. Inför den här säsongen kom det till fem spelare från Gustavsberg och GT/76.

 

-Spelarna är extremt tacksamma att träna, berättar Fredrik Lindberg. Det finns många talanger i kullen. Det är en homogen och stor grupp, och det finns inga svaga positioner. Jag ser minst fem A-lagsspelare i truppen, men jag vet inte vilka.

 

Hur har vägen till finalen sett ut?

-P16 har bestått av fyra serier från nord till syd med åtta, nio lag i varje grupp. Hammarby spelade i östra gruppen. Två lag i varje grupp gick vidare till två semifinalgrupper, och från Stockholms grupp gick även Tillberga vidare. Hammarby spelade semifinal i Ljusdal i helgen, och den andra gruppen spelade i Vänersborg.

 

-I semifinalen hamnade Hammarby i en svår grupp med Vetlanda och Ljusdal, tre av de fyra bästa lagen. Hammarby och Vetlanda spelade oavgjort 2-2, men Hammarby vann straffläggningen för inbördes placering. Tidigare möttes lagen i Mini World Cup, den matchen slutade också oavgjort, 3-3. Finalmotståndaren Nässjö räknas också till de fyra bästa.

 

Hur har ni förberett er?

-Den här veckan tränar vi tre, fyra gånger. Under säsongen har vi haft tre till fyra träningar i veckan. Vissa spelare har mer eller mindre bott på Zinken, och har upp till 40 matcher i benen. En del har tränat med U18 och U20 också. I snitt har spelarna tränat fyra till fem gånger i veckan och spelat två matcher.

 

-Två gånger i veckan tränar vi 21–22:30, dessutom har spelarna skola och läxor att sköta. När man slutar träningen är man uppe i varv så det tar lång tid innan man somnar. Spelarna ska ha en stor eloge för satsningen. Det är viktigt att få till en hall i Stockholm, så vi kan träna på stor is tidigare på säsongen, och det behövs fler isytor.

 

-Vi har haft som ambition och mål att gå långt, vi har kört både is- och fysträning och vi har varit på träningsläger i Sandviken.

 

Hur ser Hammarbys lag ut?

-Vi är starka på alla positioner och är extremt jobbiga att möta. Hammarby har en jämn trupp där alla bidrar. Laget har en hög spelförmåga, är starka på passningar och skridskoåkning, och maler ner motståndet.

 

-Vi har två bra målvakter: Benjamin Elfving och Johan Liu. Båda målvakterna räddade straffar åt oss i semifinalen och bidrog till segern i gruppen. Benjamin, som är släkt med David Pizzoni-Elfving ses som en ny Bergwall. Lucas Dalin är lagkapten och en förebild för alla i gruppen, en ledare på plan. Johan Hannegård är ett år yngre men en spelmotor. Alla i laget ger 100 procent och har ett stort hjärta för Hammarby, man vill spela på Zinken.

 

-Flera spelare försvinner till bandygymnasier runt om i landet, men vi hoppas att de kan samlas i U20 och vinna SM-guld för Hammarby. Arvid Holm, Johan Hannegård och sex spelare till blir kvar i Stockholm. Många har också spelat för Region Mitt i en regionturnering.

 

-Att spela final är en otrolig bekräftelse på satsningen. Vi räknar laget som en gyllene generation, med många potentiella A-lags- och landslagsspelare. Det är jättestort för Hammarby och Stockholm, som är största bandydistriktet i landet.

 

Vad vet du om finalmotståndaren Nässjö IF?

-Nässjö blir en svår match, vi har stor respekt för laget. De har en jämn trupp med flera landslagsspelare. Men om vi gör det vi ska och har fokus på rätt saker ska det gå vägen. Vi är två lag som vill spela bandy. Vi har aldrig mött Nässjö tidigare, så det är väldigt öppet.

 

-I semifinalen spelade vi 2×30 minuter, men i finalen spelar vi 2×45 minuter.

 

Är det fler finalmatcher i helgen?

-Den kommande helgen spelar ungdomsbandyn sina finaler i Örebro. På lördagen spelar F15, P15 och P18, på söndagen spelar först F17 final och helgen avslutas med vår P16-match. Många från förbundet är där och tittar på matcherna.

 

Hur blir det för egen del nu?

-Jag har inte bestämt vad det blir framöver för min del. Jag började på Hammarbys bandyskola och spelade upp till U18. Jag har fått mycket av Hammarby som förening och vill ge tillbaka till. Jag minns att jag hade inspirerande tränare när jag spelade.

 

-Och så har jag en tålmodig flickvän, som gör att jag kan träna flera kvällar i veckan och ha matcher på helgerna, en stor eloge till henne! På dagarna jobbar jag på Schibsted som driver SvD och Aftonbladet, med marknad och försäljning. Ett tag jobbade jag ihop med Pelle Einarsson, då blev det mycket bandysnack på jobbet…

 

SM-finalen på söndag livesänds på Bandypuls.se och går att kolla på ifall man är pluskund.

 

/Sten Haase


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se