Redaktionellt

Hemmapremiär för Tellus


Hammarbys nya samverkansklubb Tellus spelar på söndagen (kl 13.00) sin första match hemma i Allsvenskan Norra. Hemma är förstås Zinkensdamm. Tellus är den enda bandyförening förutom Hammarby som har Zinken som hemmaarena. Lagets blågula färger lyser nu sedan en tid i ett av spelarbåsen – där det andra förstås är grönvitt!

IK Tellus är en anrik förening, som grundades 1921 under namnet Tellusborgs IF. Tellusborg var namnet på den förort som idag utgör centrala Midsommarkransen. Redan 1923 kortade man namnet till IK Tellus. I början lirade man bandy på sjöisen vid Örnsberg, senare på Söderstadion och från 1990 har man Zinken som hemmaplan. Tellus har mest hållit till i näst högsta divisionen. Sin hittills bästa säsong hade man 2003/04 då man spelade playoff och kvalade till dåvarande högsta serien, Allsvenskan. Bara ett par år senare var man på grund av spelarbrist tvungen att lägga ner sitt A-lag.

Men Tellus kom tillbaka och från och med förra säsongen gjorde klubben en ordentlig satsning på att nå målet att ta sig upp från Division 1 till Allsvenskan. Det målet nådde man åtminstone ett år tidigare än planerat. Med ett lag som bestod av mogna herrar strax under 40 och flera yngre nyrekryteringar – bland annat Bajen-tränare Stefan Karlssons båda söner Viktor och Linus – gick man fram som en slåttermaskin bland seriekonkurrenterna. En enda förlust blev det – borta mot Helenelund med uddamålet. Framåt öste man in mål, flest gjorde Johan Olofsson och nämnde Linus Karlsson, båda tidigare juniorspelare för Hammarby.

Inför Allsvenskan har Tellus jobbat vidare på att förstärka laget. Och man har lyckats bra. Det är ett till stora delar nytt lag man nu ställer på isen. Tellus har lyckats locka flera av de största talangerna i andra stockholmslag – ”överåriga” juniorer i Hammarby, spelare från Gustavsberg och Helenelund – men också ett par mer långväga spelare av hög kvalitet: Hampus Krantz från Katrineholm och Jonas Andersson från GAIS. För en bandybajare vimlar spelartruppen av bekanta namn. I den spelartrupp som for till Köping förra helgen för att spela allsvensk premiärmatch (förlust med 3-5) hade fler än hälften spel i Hammarby i sin bakgrund. Målvakter var Rickard ”Rille” Johansson – presentation överflödig – och Kevin Bucht, ny från Hammarby U20.

I två fall var spelarna dessutom nuvarande Hammarby-spelare. Detta är ju det kanske främsta uttrycket för samverkan mellan Tellus och Hammarby. Fem namngivna spelare – dock högst två per match – i Hammarby kan lånas ut till Tellus. Dessa fem är: Felix Nyman, Klas Helin, Anders Persson, Robert Rimgård och Willy Johansson. I matchen mot Köping deltog Felix Nyman, återbördad back från framgångsrikt spel i Ale-Surte till denna säsong, och Klas Helin, offensiv mittfältare från U20, som tränat mycket med Hammarbys A-trupp.

Inför säsongen har de flesta s k experttips sagt att Tellus åker ur, sannolikt tillsammans med Västanfors. Gemensamt för nästan alla experter verkar dock vara att de inte har brytt sig om att informera sig om det nya laget. Min övertygelse – vad den nu kan vara värd – är att Tellus klarar sig kvar i Allsvenskan Norra. Mot topplag som Örebro, Ljusdal och Falu BS kommer man få det svårt, men de lite sämre lagen ska man kunna hota, inte minst hemma på Zinken.

Rättvik är ett lag som man ska kunna vinna mot hemma. Rättvik har med viss möda klarat sig kvar i Norra Allsvenskan de senaste säsongerna. Inför denna har man haft en silly season som pekar mot ungefär samma styrka – man har vunnit vasse Johan Kruse från Tillberga, men förlorat bland annat duktige Alexander Sundström (till Falu BS). Hårdingen Dan Hjelm är nu återigen spelande tränare, vilket signalerar att truppen inte bedöms så särskilt stark. I premiärmatchen hemma i Rättvik Arena, som man förlorade med 5-7 mot HT Bandy, gjorde Danne Hjelm två och Johan Kruse också två av hemmalagets mål. Än kan gubbarna så Tellus får se upp.

I alla händelser tror jag det blir en fartfylld och spännande match på Zinken på söndag, i bra väder och på bra is. Förstklassig söndagsunderhållning för den som gillar bandy med andra ord.

 

/Rune Premfors


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se