Redaktionellt

Inför Falu BS borta


På tisdagskvällen möter Bajen Falu BS borta på Lugnet i sjätte omgången av Elitserien. Säsongen 2007/08 åkte laget ur dåvarande Allsvenskan och spelade förra säsongen i näst högsta serien. I år är man tillbaka, men utan att ha kunnat förstärka truppen inför spel i högsta serien. Snarare har man försvagats genom många viktiga spelarförluster: tyngst har det nog varit att bli av med Mikael Olsson till Vänersborg, Mikael Jernberg till Edsbyn och Andreas Lysell till Vetlanda. Nyförvärven har inte varit så dåliga med tanke på Falu BS’ usla ekonomi: hemvändaren Johan Kruse från Tillberga, Linus Forslund från Saik (som spelade i Örebro förra säsongen) och flera lovande juniorer från bland annat Edsbyn och Saik. Men dessa nyförvärv har inte kunnat övertyga experterna om att laget kommer att klara sig kvar. Tillsammans med Katrineholm Värmbol är man nästan alltid nedflyttningslag i tipsen.

 

Försäsongen motbevisade inte heller tesen om en snabb retur till Allsvenskan. Fyra segrar på 13 matcher, flera förluster mot allsvenskt motstånd, och ingen seger mot elitseriemotstånd. I Elitserien ligger man nu på trettonde plats med 2 poäng. De två poängen bärgade man genom en uddamålsseger (4-5) mot Katrineholm Värmbol borta på Backavallen. De fyra förlusterna har inkasserats borta mot Ifk Kungälv (3-1) i premiärmatchen, hemma mot Bollnäs (0-6), borta mot Saik (14-2) och i senaste omgången borta mot Vetlanda (4-2). Den sistnämnda borde man nog vara nöjdast med. Man stretade emot bra och hade 2-2 med bara ett par minuter kvar av ordinarie tid. Men Vetlanda spurtade och gjorde 3-2 i åttioåttonde och 4-2 i nittioandra minuten. ”Så nära…”, utropade dalmasarnas hemsida.

 

Hammarby är förstås storfavorit i bortamatchen på Lugnet på tisdagskvällen. Den största risken är underskattning i kombination med den ineffektivitet framåt som Hammarby visat sig kapabelt till under elitserieinledningen. Jag minns en match på Lugnet för två år sedan. Den spelades visserligen i ymnigt snöfall, men där hamnade Bajen i underläge med 3-1 i första halvlek och släppte in ytterligare två mål i andra. Bara genom en heroisk kämpainsats nådde Bajen 5-5 i allra sista spelminuten…

 

Johan Kruse bör specialbevakas. Han är inte bara Falu BS’ bästa anfallare, han är egentligen den ende vasse forwarden man har. På Falu BS’ Svenska Fans-sida framhöll en skribent likheten mellan Johan Kruse och namnen Robinson – de är båda helt ensamma… Johan K har gjort sju av lagets totalt 10 mål i elitserien. Men andra spelare har också kvaliteter. Det gäller Linus Forslund och ibland också vissa av de riktigt unga spelarna som 17-årige Petter Björling, stjärna i P17-landslaget. Den unge målvakten Patrik ’Pata’ Hedberg är också riktigt lovande och kräver effektivitet för att lura. Backarna är ganska stora och tunga fastän något långsamma.

 

Vi får ändå hoppas och tro att Hammarby tar hem denna match med ordentlig marginal. Det vore nyttigt särskilt för det offensiva spelet om våra anfallare fick göra

 

många mål i den här matchen och i nästa hemmamatch mot Ifk Kungälv. Nu börjar vi klättringen mot toppen där vi hör hemma.

 

/Rune Premfors


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se