Redaktionellt

Inför Hammarby – Sirius


Hade någon frågat mig för några dagar sedan om hur fredagskvällens hemmamatch mot Sirius skulle sluta hade jag sagt något i stil med: ”Klar hemmaseger, varför inte 7-2?” – och tyckt att jag då var ganska pessimistisk… Nu i och med resultaten från fjärde omgången känns det rätt mycket osäkrare. Hammarbys klara bortaförlust på onsdagskvällen mot Villa (5-2) och Sirius’ hemmaseger mot Vetlanda (3-1) signalerar att en Bajen-seger inte är någon självklarhet. Hammarby är långtifrån sin Svenska Cupen- och World Cup-form. I det Hammarby som i Svenska Cupens kvartsfinal tvålade till Sirius med 8-1 fungerade både offensiv och defensiv på ett oerhört imponerande sätt. Samma imponerande ’totalbandy’ visade man upp i flera av matcherna i World Cup. Men i elitserien har man ännu bara glimtvis kunnat visa oss vad man verkligen kan. Det är inte heller bara försvarsspelet som klickat utan lika mycket offensiven. Siffrorna 16-23 i målskillnad efter fyra matcher tyder både på för få gjorda och för många insläppta mål. Viljan att vinna har såvitt jag kunnat bedöma funnits i alla matcher, men spelet har inte fungerat.

 

Sirius – förra årets sensationslag och dubbla Bajen-besegrare – har till skillnad från Hammarby haft en ganska dålig för att inte säga usel försäsong. Även om sju vinster på 13 försäsongsmatcher inte låter så dåligt så kan man konstatera att de blåsvarta vunnit mot svaga lag och med få undantag förlorat mot starka. Bland förlusterna märks 2-4 och 1-8 mot Bajen, 2-9 mot Jenisej och 1-6 mot Kuzbass. I elitserien är resultaten, innan onsdagskvällens vinst mot Vetlanda, förlust med 6-3 borta mot Bollnäs i premiärmatchen, hemmavinst mot stryklaget Katrineholm med 11-2, och käftsmällen borta mot Sandviken med 1-13. Sirius’ spel i elitserien har inte imponerat, vare sig framåt eller bakåt. Av det Sirius, som i våras spelade jämt med Edsbyn i ett par semifinalmatcher har vi ännu inte sett mycket.

 

Om försäsongerna var olika för lagen så har alltså elitseriens inledning varit lika halvdan för båda. Med hjälp av lika mycket hjärta som hjärna vill jag ändå tippa en Hammarby-seger i fredagsmatchen, om inte med 7-2 så kanske med 6-4. Jag har inte alls slutat tro på årets Bajen som ett självklart topplag senare på säsongen – det kommer bara att ta lite längre tid än vad försäsongsspelet förutskickade.

 

Som vanligt gäller också att vi som inte spelar ändå positivt kan påverka Hammarbys chanser. Låt oss hoppas och tro att det blir minst tretusen högljudda bajare på läktarna också denna fredag, och att många laddar och laddar ner i Zinken-tältet!

 

/Rune Premfors


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se