Redaktionellt

Inför Svenska cupen


På fredag, lördag och söndag spelar Hammarbys herrlag sina första matcher under denna försäsong. Innan man spelat en enda träningsmatch blir det tävlingsmatcher i form av den kvalturnering som utgör första steget i årets Svenska Cupen. Tar laget sig vidare blir det slutspel i Sparbanken Lidköping Arena om en knapp månad, 28-30 september.


I Hammarbys grupp i kvalturneringen, som liksom förra året spelas i Behrn Arena i Örebro, deltar förutom Bajen Motala, Örebro och Västerås. Alla möter alla och de tre bästa lagen går till slutspel. Att det blir så många som går vidare från de bara två grupperna beror på att färre lag ställer upp i Svenska Cupen i år. Alla hälsingelagen har valt att hoppa av turneringen (med något oklara argument).

Hammarby möter sina gruppmotståndare enligt följande:

Fredag kl 20.00   Motala – Hammarby

Lördag kl 15.30   Örebro – Hammarby

Söndag kl 13.00  Hammarby – Västerås


Hur bra är då Bajens motståndare i helgens turnering? Om vi ser till gamla meriter så borde Västerås och Hammarby räknas som klara favoriter och gå vidare till slutspel som etta och tvåa i gruppen, medan allsvenska Örebro och elitserienykomlingen Motala får slåss om den tredje slutspelsplatsen. Det är knappast djärvt att gissa att de jämnaste bataljerna blir de båda söndagsmatcherna Örebro – Motala och Bajen – VSK.


Men kanske finns det plats för överraskningar med tanke på hur påfallande olika träningsförutsättningar dessa fyra lag hittills har haft under försäsongen? Lagen med egen inomhushall – Västerås och Örebro – är extremt gynnade i förhållande till dem  utan hall – Motala och Bajen. De förra har tränat på stor is i en månad (VSK) eller  tre veckor (ÖSK), medan Bajen och Motala bara har ett fåtal sådana träningspass vardera. VSK har spelat tre träningsmatcher mot kvalificerat motstånd (Jenisej x 2 och svenska mästarna Sandviken) och Örebro har hunnit med fyra. VSK har förlorat alla sina (1-4, 5-13, 2-6) medan Örebro förlorat tre (Volga x 2 och Sibselmash) och knappt vunnit en. Den sista är särskilt intressant eftersom motståndaren var Motala – ett Motala som begick sin första träningsmatch mot ÖSK i söndags. Och detta genrep inför kvalturneringen blev en svängig och jämn historia som slutade 6-5 till hemmalaget, efter att Motala haft ledningen med 2-4.


Hammarby har som bekant ganska dåliga förutsättningar för träning på försäsongen. Laget gick på is den 9 augusti och det har därefter med ganska få undantag handlat om hockeyrinksträningar. Ett par besök på ABB Arena har man hunnit med, det är allt. Rimligtvis dröjer det innan spelet sitter som det ska – helst som laget kommer att pröva att spela ganska annorlunda denna säsong i jämförelse med förra året.  Min gissning är ändå att Hammarby bör klara av att vinna mot både Motala och Örebro (i förra årets kvalturnering vann Bajen mot Motala med 12-3 och mot Örebro med 11-3). Ärkerivalen VSK blir nog en annan femma, även om Lillis mannar inte imponerat särskilt hittills i sina träningsmatcher.


Hemsidan återkommer med en intervju med Magnus Brodén inför helgens turnering.

/Rune Premfors

 

 


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se