Herrlaget

Rutan ser fram mot cupen


 

I helgen är det dags för den finaste försäsongscupen, World Cup. Den har spelats sedan 1974 under olika namn. Fram till och med 2008 spelades cupen i Ljusdal och 2009 flyttade den till Sandviken eftersom det var svårt att garantera bra is utomhus så tidigt på säsongen. En allmän uppfattning är att turneringen förlorade lite av av sin karaktär som folkfest när den flyttade men förutsättningarna för bra bandy förbättrades när den började spelas inomhus. I Cupen gör 16 av världens bästa klubblag upp om att bli det bästa klubblaget i världen vilket gör den till just en av de roligaste turneringarna för publiken. Turneringen spelas under tre dagar och matcherna spelas i 2 x 30 minuter i stället för de vanliga 2 x 45 minuter.

 

Hammarby har vunnit cupen tre gånger. De lycksaliga vinnaråren var 1999, 2001 och 2009. Så nu är det dags för en vinst igen.

 

Så vad har vår lagkapten Carl Johan Rutqvist att säga inför turneringen? Vi fick tag i honom några dagar innan turneringen.

 

Har du varit med i World Cup alla år som du spelat i Bajen?

 

-Jo, jag har varit med i alla år sedan jag kom till Hammarby. 

 

Skillnad från tidigare år? 

 

-Det känns som om vi är hungriga. Vi har startat på en helt annan nivå i år. Många av oss som spelat ihop oss på det nya mer raka anfallsspelet under förra året och de tre nya har kommit in bra i laget och spelet. Så i år ligger vi steget före jämfört med förra året.  Vi hittade bl.a. många bra saker mot Jenisej förra året som vi har byggt vidare på. 

 

Stämningen i truppen?

 

-Hungern att spela bandy är stor och vi är riktigt sugna på att komma ut på stor plan varje gång det är match.  Det går ju inte att få ut bandyspel på rink. Så är det lite varje år dock. Men vi är hungriga och vi vet hur vi ska spela. Så det känns bra i truppen. 

World Cup är en turnering som är kort och intensiv. Då är det viktig att vi spelar smart och håller oss hela och friska. Gör vi det orkar vi. Vi har dock lite tunn trupp, men det har flera andra lag också så det är inte så farligt. Som tur var klarade Fagerström smällen i Svenska Cupen och kan spela. Det var en obehaglig smäll, men han är lite som en stålman. Så väntar vi in Ivan Lebedev också men han kommer inte ännu.

 

 

Saknar ni Ivan?

 

-Ja, det är klart. Han är en bra bandyspelare som betyder mycket både på och utanför plan.

 

 

Vad betyder World Cup för laget?

 

-Det är den riktiga värdemätaren på försäsongen. Det är den cupen som som alla i laget brinner för.

 

 

Vad betyder World Cup för dig Calle?

 

-Det är den finaste cupen på försäsongen då alla bästa lagen i världen är med. Så det är den bästa värdmätaren för mig och oss. Det var också en folkfest när det var i Ljusdal. Bra stämning på läktarna och roliga nattmatcher. Sånt höjer ju statusen det med. Jag spelade då i Broberg och det var härliga minnen Tyvärr har det inte blivit samma folkfest i Sandviken men vi hoppas att det kan bli det. 

 

 

Hur har du laddat inför World Cup? 

 

-Inget speciellt utanför träningarna. Jag har försökt spara energi och ta in varje match man ska spela. I år har vi fått ett bra spelschema med långt mellan matcherna så man hinner ladda om. På onsdag när det är frivillig träning kommer jag åka ner och köra lite materialvård. Sen ska jag fiska med grabben. På torsdagen åker vi upp vid tretiden. Tar in på hotellet och sen förbereder i oss på första matchen som börjar 22.30.

 

 

Hur ser träningsveckan ut inför World Cup?

 

-I veckan har vi kört ett fullt pass på måndagen, ett lugnare pass på tisdagen och onsdagen är träningen frivillig. 

 

 

Orkar ni hela turneringen eller känns det som om de behöver fler spelare?

 

-Fysiskt sett orkar vi. Måste svara lite klyschigt att det är tillfälligheter som avgör. Speciellt i sådana här korta och intensiva turneringar med korta matcher. Det gäller vara noggrann och följa matchplaner noggrant. 

 

 

Vinner ni turneringen

 

-Jag hoppas verkligen det. Jag vill verkligen hålla i pokalen. Hålla i den och kram om den! Man blir ju bästa klubblaget i världen! 

 

 

Beskriv förändringen när Misja blev tränare

 

-Han har gjort att vi i stort sett har det bästa anfallsspelet i Sverige. Vi spelar mer rakt på och gjorde flest mål, tror jag.

 

Efter att ha kollat upp detta på Svenska bandyförbundets webbplats kan vi konstatera att Bajen gjorde 168 mål förra säsongen och Sandviken 166. Bajen gjorde alltså flest mål säsongen 17/18 och att vår kapten hade rätt. Alla i laget inklusive Calle gillar det spelet och drar åt samma håll. Vi konstaterade också att det är ett spel som är mycket roligare för publiken att se på. Det kan faktiskt bli tråkigt att se på en match när ett lag mest står och passar varandra på egen planhalva.

 

-Vi kan ju tacka Edsbyn för det spelet, säger Calle med ett litet skratt. Det har också varit en anledning som många anger varför de inte så gärna går och ser på Bandy. Fler lag börjar nog inse att det är bättre och roligare med anfallsbandy.

 

 

Mats Öström


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se