Herrlaget

Välkomstintervju med Alan Dzjusojev: ”Jag vill göra mina lagkamrater bättre”


Alan Dzjusojev landade på svensk mark strax efter lunch på julaftonen, och möttes på Arlanda av bl.a. Hammarbys klubbchef Anders Hagbo. Den 25-årige ryske landslagsmannen åkte därefter till Södermalm, där han trotsade tröttheten efter flygresan Krasnojarsk-Moskva-Stockholm och bjöd på en intervjustund. Hammarby Bandys nyförvärv, från Jenisej, väntas debutera redan på annandagen då Hammarby tar emot Tellus i derbyt på Zinkensdamm.

 

 

Alan, varmt välkommen till Sverige och Stockholm. Hur är det att vara här, på självaste julafton?

Tack så mycket! Jag är glad att vara här, men det är inte jul i Ryssland förrän om ett par veckor.
Flygresan var fantastisk. Jag sov mestadels, som vanligt, så det var inga problem.

 

Du spelar förhoppningsvis redan i annandagsderbyt, men har inte spelat match på ett par veckor (då Alan spelade fyrnationsturneringen i Söderhamn med det ryska landslaget). Är du i bra form?

Det hoppas jag. Det får tiden utvisa, men jag har tränat på egen hand sedan dess och jag hoppas att den är bra.

 

Vad vet du om Hammarby, och dina nya lagkamrater?

Hammarby är en stor klubb, med en bra historia, och det sägs vara en bra atmosfär i laget. Jag känner tränaren Misja Pasjkin, då vi har spelat ett år ihop i Jenisej. Jag känner några av killarna i laget också, som Adam Gilljam, Pizzoni, Fagerström och Ilja Gratjev. Ja, de ryska killarna förstås. Det är väldigt bra spelare. Toppklass.

 

Du mötte ju en hel del av dem ifjol, då du spelade i Sandviken. Hur var det att göra en hel säsong i Sverige?

Jag har sagt det förr, det var ett fantastiskt år för mig. Det var en ny erfarenhet när det gäller allt, både livet och bandyn. Det var fantastiskt.

 

Om du jämför spelet i Elitserien med spelet i den ryska ligan, vilken är den stora skillnaden? Och vilken typ av bandy föredrar du?

Jag tycker att man spelar mer fritt i Ryssland, om vi pratar om det rent taktiska. Här i Sverige är det mer uppstyrt taktiskt. Jag kan inte säga vad jag gillar bäst. Det är bara annorlunda sätt, så är det.

 

Vad förväntar du dig av den här säsongen? Vad vill du uppnå?

Det är andra chansen för mig här (i Sverige, red. anm.). Jag hoppas kunna hjälpa Hammarby att vinna mästerskapet. Och så hoppas jag på ett bra VM, hemma i Chabarovsk. Men det kommer att bli tufft för oss, eftersom Sverige har ett fantastiskt lag med fantastiska spelare. Även Finland har nya, bra, spelare. Så det blir svårt, men jag hoppas att vi vinner.

 

Du har ju vunnit tre ryska mästerskap, med Jenisej, och fyra VM med Ryssland. Om du skulle beskriva din roll, och hur du är som spelare, vad säger du då?

Det är en svår fråga för mig att svara på. Men jag är en lagspelare, ingen individualist, och jag vill göra mina lagkamrater bättre. Jag föredrar en central roll på mittfältet, men jag spelar där jag gör mest nytta för laget.

 

Du känner ju till att Hammarby inte har någon inomhusarena, utan spelar ute på Zinkensdamm. Hur ser du på det?

Inga problem. Jag är van vid det från Krasnojarsk. Jag är uppväxt med det, och har spelat ute hela livet. Så det är inget problem.

 

Vad vet du om de övriga topplagen här, som Sandviken, Edsbyn, Villa/Lidköping och Västerås? Och vad tror du om Hammarbys chanser att gå hela vägen?

Jag har tittat en del på Elitserien, på Bandyplay, och självklart känner jag framför allt till SAIK och spelarna där. De andra lagen känner jag också till litegrann. Hammarby har en bra chans, och är ju på en andraplats just nu. Eller hur? Så kan vi fortsätta på det här sättet, och spela bra, så finns det goda chanser.

 

Till sist, vad vet du om huvudstaden? Hur ser du på Stockholm?

Jag har promenerat här en del tidigare. I Gamla stan. Men nu måste jag utforska Södermalm. Det är alltså bara att följa den här vägen (Ringvägen) för att komma till Zinkensdamm?

 

Ja, vi ses där på annandagen! Tack och lycka till!

Ja, det gör vi. Tack så mycket!

 

Annandagsderbyt, Hammarby-Tellus startar 15.00. Zinkensdamms portar öppnar redan 12.30, och det blir både underhållning samt mat och dryck i tältet inför matchen. Välkomna!

 

/Robert Tennisberg


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se