Herrlaget

Hammarby tyngst i avgörande kvarten


Hammarby vann den femte och avgörande matchen i kvartsfinalserien mot Vetlanda med klara 7-2, efter 3-0 i paus. Vetlanda överraskade med att ta kvartfinalen till fem matcher, men på Zinken hade inte gästerna mycket att sätta emot ett effektivt spelande hemmalag. Matchen inleddes och avslutades i perfekt vinterväder, sex minusgrader och vindstilla. Men ett snöfall som tilltog efter hand störde spelet större delen av första halvlek.

 

Hammarby inledde bäst, vårdade bollen och kom till flera avslut. Vetlanda blev tillbakapressade och tvingades ta till ojusta metoder för att få stopp på Hammarbys offensiv. Och drar man på sig 50 utvisningsminuter på en halvlek är det svårt att vinna. Första målet, 1-0, kom på Hammarbys andra hörna. Robert Rimgård fintade att skott och spelaren efter, Ilja Grachjev, fick en fullträff som Vetlandas målvakt David Borvall var chanslös på. Och när Philip Lennartsson bryskt stoppade en Hammarbyspelare innanför straffområdet tog Adam Gilljam hand om straffen. Hammarby har missat två straffar i kvartsfinalspelet, men idag var Borvall chanslös när skottet gick till vänster om honom. Hammarbyledning med 2-0 efter 20 minuters spel. Och 3-0 kom genom Robin Sundin, som drev upp bollen på vänsterkanten och långt utifrån avslutade med ett överraskande och välplacerat skott. Vetlanda hade ett par vassa möjligheter att reducera på kontringar. Men Patrik Hedberg stod i vägen, bland annat med en ”tv-räddning”. Ställningen stod sig till paus, men Hammarby hade flera chanser att utöka ledningen.

 

I andra halvlek var det fina vintervädret tillbaka och isen var snöfri igen. Hammarby kunde tidigt i halvleken utöka ledningen i ett snyggt anfall. Jesper Jonsson startade en kontring och bollen gick sedan mellan Ilja Grachev och Adam Gilljam, tillbaka till Grachev som stödde in bollen till 4-0. Hammarby fortsatte att dominera och försvaret stoppade effektivt Vetlandas offensiva spelare. Sista kvarten skulle bli händelserik. Vetlandas fick en chans att komma in i matchen när Philip Lennartsson reducerade till 4-1 på en hörnvariant i den 76:e minuten. Och i anfallet efter satte gästerna ett starkt tryck på Hammarbys försvar. Men Hammarby svarade med två snabba mål. Först nätade Kasper Milerud till 5-1 efter inspel från Adam Gilljam. Och Alan Dzhusoev avslutade ett brett anfall med att skjuta 6-1 på en skymd Vetlandamålvakt. Hammarbys mål punkterade matchen även om Vetlanda skulle få ytterligare ett reduceringsmål till 6-2. Sista målet, 7-2, kom efter en Hammarbyhörna. Felix Nyman sköt, Borvall räddade men tappade bollen och Alan Dzhusoev fick in den i en rörig situation.

 

Alan Dzhusoev och Ilja Grachev blev tvåmålsskyttar. Adam Gilljam blev bäste poängplockare med ett mål och tre assist. Robin Sundin gjorde på nytt en stark insats och låg bakom mycket av Hammarbys speluppbyggnad. Positivt också att publiken hittade tillbaka till Zinken, 2663 personer var på plats, betydligt bättre än de tidigare kvartsfinalerna. Segern betydde att Hammarby möter Sandviken i semifinal. Första matchen spelas borta på onsdag, på fredag möts lagen på Zinken. Med dagens spel har Hammarby en god möjlighet att utmana Sandviken om en finalplats. Till nästa match är även Kristoffer Fagerström spelklar efter sin avstängning.

 

Matchfakta
Hammarby – Vetlanda 7-2 (3-0)
1-0 Ilja Grachev (8)
2-0 Adam Gilljam (20)
3-0 Robin Sundin (27)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4-0 Ilja Grachev (59)
4-1 Philip Lennartsson (76)
5-1 Kasper Milerud (78)
6-1 Alan Dzhusoev (79)
6-2 Pontus Vilèn (86)
7-2 Alan Dzhusoev (88)

Publik: 2663
Hörnor: 12-8
Straff: Hammarby 1, Vetlanda 0
Utvisningar: Hammarby 1 x 5, 2 x 10, Vetlanda 7 x 10

 

/Sten Haase

 


2 kommentarer till Hammarby tyngst i avgörande kvarten

 1. Kallegubben skriver:

  Välkommen åter till bandyslutspelet, Christoffer Fagerström!
  Så oerhört rättvist att dina 3 avstängningar ”underlättade” för Vetlanda och ingen för Sandviken.
  Senast du spelade mot SAIK vann nämligen Bajen med 7-3, efter 2 mål av dig.
  Sandviken fick det snålt i kvarten mot Vänersborg, totalt 17-9 efter 1 straffavgörande.
  Bajen fick det bortatungt mot Vetlanda, totalt 33-18, efter 1 sudden-death-avgörande.
  Man kan inte annat än älska vinnarskallarna i Hammarby…

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se