Herrlaget

X:et sammanfattar säsongen


Hammarbys lagkapten Stefan ”X:et” Erixon fick spela flera roller på Friends Arena. Först fick han lugna ner supportrarna efter bengalerna. Sedan hälsade han supportrar och publik med skönsången: ”Just idag är jag stark”, som blivit ett framgångsrecept för laget. Och till sist ledde han laget till sitt andra SM-guld.

 

IMG_3895

 

 

Hur har veckan varit?

 

-Första dygnet var riktigt intensivt med allt firande. Det har varit en skön vecka, men nu har det lugnat ser sig lite. Jag har jobbat en del, och mår förstås ganska bra.

 

Du fick lugna ner supportrarna innan matchen startade?

 

-Vi hade fått indikationer på att det kunde tändas bengaler, och vi hade blivit uppmanade att gå tillbaka till omklädningsrummen ifall det hände. Och så skulle jag säga något till supportrarna, och jag tyckte de skötte sig bra efter det. Det var lite speciellt, visste ju inte hur det skulle mottas.

 

-Jag bjöd på lite falsksång, ”Just idag är jag stark”, det gav energi till laget och publiken. Jag gjorde det på Studenternas 2010, när vi tog SM-guld första gången, så jag provade samma sak igen. Och klacken sjöng med, det blev ett starkt stöd till laget.

 

Hur var det att spela på Friends Arena?

 

-Vi fick en sanslös start med fyra mål efter drygt tio minuter. Sandviken kom nästan ifatt, men vi hade lite att gå på hela matchen.

 

Kan du jämföra Studenternas och Friends Arena?

 

-Jag har ju alltid gillat Studenternas. Men det går inte att jämföra. Det var en enorm inramning med 38 000 i publiken. Omklädningsrummen är suveräna, och arenan hade fått till en kanonis som var spelbar i 90 minuter. Jag hoppas att tävlingen kan utvecklas ytterligare under de fyra finaler som återstår av nuvarande avtal.

 

Hammarby vann både serien och SM-finalen. Vad beror framgångarna på?

 

-Vi fick in rätt spelartyper med Adam, Misja och Kalle. I Pasjkin fick vi en spjutspets i laget, det var nog ingen som räknat med att han skulle göra så många mål. Och med Adam Gilliam fick vi en viktig spelare mellan mittfält och forwards.

 

-Vi fick mer folk i banan och både offensiven och defensiven fungerade riktigt bra. Och Andreas Bergwall i målet har skapat en extra trygghet i laget.

 

-Med tränaren Magnus Brodén blev det också lite nytt i spelet. Vi gör mer tillsammans, har bättre sammanhållning i laget än de senaste åren. Det är ett härligt Go.

 

-Trots att vi inte haft så stor trupp har vi inte haft så mycket skador, vi har kunnat spela med samma lag och det har skapat trygghet i laget. När Per Einarsson blev skadad, så fick vi Kocken som kom in och förstärkte. I fjol hade vi flera spelare skadade samtidigt och det skapade en stor påfrestning på övriga spelare.

 

Hur ser framtiden ut för din egen del?

 

-Jag har haft lite diskussioner med klubben, men skall prata mer efter säsongen. Kroppen känns bra, så vi får se hur det blir. Jag vill gärna fortsätta att spela, men det gäller att få ihop en bra helhet med två barn hemma, jobb och annat.

 

Hur ser det ut för laget?

 

-Vi skall ha lite festligheter på fredag, vi tittar på fotbollslandskampen tillsammans, men inte på Friends. Sedan har vi säsongsavslutning på Zinken på lördag tillsammans med alla runt laget.

 

-Efter påsk skall vi ha en avslutning i Åre men en del skidåkning. Sedan är det Magnus som styr upp schemat. Vi brukar köra igång igen i slutet av april.

 

-För Hammarbys skull hoppas jag att stora delar av truppen stannar kvar. Truppen har varit tunn, så vi behöver förstärka en del. Sedan hoppas vi att fler juniorer kliver in i laget på allvar. De är med för att se och lära, men kan bidra ännu mer.

 

Det har kommit lite olika besked om bandyhall i Stockholm. Hur ser du på frågan?

 

– Regina Kevius står väl inte riktigt bakom beskrivningen i torsdagens Svenska Dagbladet. Men det är viktigt att det fattas beslut snart, ju förr desto bättre. Det gäller ju inte bara Hammarby, utan speciellt Stockholms ungdomar, som behöver en lokal för att utvecklas. Det är otroligt viktigt. En hall kan väl inte vara klar till nästa säsong, men jag hoppas att den kan stå klar hösten 2014.

 

 

/Sten Haase


Kommentarer inaktiverade.

Copyright © 2018 Hammarby Bandy. Alla rättigheter reserverade.

Hammarby IF Bandyförening Box 17116, 104 62 Stockholm info@hammarbybandy.se